Největší moldavská vína: Průvodce po Château Purcari: průvodce po nejlepších moškářských vínech.

Zámek Purcari, který se nachází na jihu Moldavska, je umným spojením východu a západu. Nikde jinde na světě nenajdete Cabernet Sauvignon smíchaný se starobylou gruzínskou odrůdou Saperavi tak účinným a lahodným způsobem.

V tomto článku se seznámíme se zákoutími nejlepšího moldavského vinařství a s tajemným pozadím výroby vína v samotné zemi - které zůstává poměrně neznámé i pro ty největší znalce vína.

Od roku 1827 do současnosti: Historie Château Purcari

  • Odkud pochází víno Purcari?

Víno Purcari pochází z Moldavska, konkrétně z oblasti Purcari. Tento region se rozkládá podél řeky Dněstr, která tvoří hranici mezi Moldavskem a jeho sousedem, Ukrajinou. Jedná se o dílčí část regionu Ștefan Vodă, který leží pouhých 60 km od Černého moře a nachází se v nadmořské výšce 120-160 m. 

Historie

Château Purcari sice nepředstavuje veškeré víno vyrobené v oblasti Ștefan Vodă, ale tento starobylý sklep je bezpochyby jedním z nejvýznamnějších vinařství v regionu i v celém Moldavsku. Příběh Purcari v této historické krajině oficiálně začal v roce 1827, kdy Mikuláš I. Ruský udělil sklípku titul prvního specializovaného vinařství v Besarábii. Besarábie byla v podstatě předchůdkyní Moldavska, které bylo pod kontrolou carského Ruska. 

Královské uznání je pro Château Purcari trendem - fialová je koneckonců barvou královské rodiny a Château Purcari vyrábí skutečně skvostná, fialově zabarvená vína. Od těchto počátků se vinařství stalo oficiálním dodavatelem rumunského královského domu a také jedním z osobních favoritů zesnulé britské panovnice, Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Negru de Purcari se v Moldavsku dokonce stalo známým jako "víno anglické královny", protože si pravidelně objednávala ročník 1990. 

V celé historii vinařství byla směs Negru de Purcari vždy jakýmsi vyslancem. Château Purcari prorazilo na světovou scénu, když tato směs získala zlatou medaili na pařížské Exposition Universelle v roce 1878 - ve stejném roce, kdy byla světu poprvé odhalena hlava Sochy Svobody.

  • Kdo vlastní Purcari?

Dnes je generálním ředitelem Victor Bostan, který je jím od založení skupiny Purcari Wineries Group v roce 2002. Victor má více než 35 let zkušeností ve vinařském průmyslu, dovedl Château Purcari do moderní éry a spolu s Vasilem Tofanem (předsedou dozorčí rady) se zasloužil o vytvoření největšího a nejprestižnějšího vinařství ve střední a východní Evropě. 

Victor Bostan

Když se společnost Château Purcari stala největším vývozcem vína v Moldavsku, rozšířila své podnikání i do sousedních zemí. Skupina vlastní 30 % prémiového vinařského sektoru v Rumunsku a nyní provozuje 5 platforem pro výrobu vína a brandy v Rumunsku, Moldavsku a Bulharsku. Jedno je jisté - Château Purcari pokračuje v růstu a nejeví žádné známky zastavení.

Château Purcari: Nejvíce oceněné vinařství na světě

Pro mnohé je Moldavsko na světové vinařské scéně neznámou entitou. To vedlo k tomu, že se nespočet lidí setkalo s Château Purcari v místních obchodech, než zamířili na Google a položili si zřejmou otázku:

Je moldavské víno dobré?

Krátce řečeno, moldavské víno je velmi dobré. Château Purcari je nejoceňovanějším vinařstvím na světě (od roku 2021), na nejprestižnějších vinařských soutěžích získalo 333 zlatých a stříbrných medailí a celý sortiment je kritiky trvale hodnocen známkou 90+. 

Stejně jako každé skvělé dílo, i úspěch Purcari se neodvíjí jen od špičkových hodnocení kritiků, ale i široké veřejnosti. Prostřednictvím Vivina, velkého agregátoru amatérských i profesionálních recenzentů, získalo Château Purcari hodnocení 4,1 z 5 u všech svých 53 vín.

Královské purpurové: Ikonická vína společnosti Château Purcari

Výraznou postavou v příběhu úspěchu Purcari je Negru de Purcari, vlajková směs vinařství. Tato směs, složená z francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, gruzínského Saperavi a původního moldavského Rară Neagră, byla v roce 2021 zařazena na seznam 100 nejlepších klasických vín časopisu Decanter. Negru de Purcari nikdy nezklame a patří k základním pilířům vinařství již od jeho založení.

Freedom Blend

Pocta minulosti a zachování pevných hodnot v čase je důležitou součástí identity společnosti Château Purcari. V novější době se do popředí dostala jejich směs Freedom Blend. Vína Freedom Blend, která byla původně vytvořena v roce 2014 (v době ruské invaze na Krym), se stala symbolem postoje vinařského světa k ruské agresi nejen na Ukrajině, ale i v Moldavsku a Gruzii. Veškerý zisk z jeho prodeje je věnován na podporu ukrajinských uprchlíků. 

Skládá se ze 3 hroznů pocházejících z bývalých sovětských republik. Saperavi reprezentuje Gruzii, Rară Neagră je původní hrozen z Moldavska a Bastardo Magarachsky (výsledek křížení odrůd Trousseau a Saperavi) reprezentuje Ukrajinu.

Academia Purcary

Závěrem ikonické řady Château Purcari je znamenitě zpracovaná řada Academia, která představuje prémiové a hloubkové zkoumání identity moldavských vín. Hrozny použité pro řadu Academia se sklízejí za svitu měsíce, aby byla zajištěna jejich čerstvost, a fermentují v pečlivě vybraných italských hliněných amforách. Řada zahrnuje jednoodrůdová vína z relativně neznámých moldavských hroznů, jako jsou Fetească Neagră, Rară Neagră a Viorica. Aby byla zachována co nejvyšší kvalita, vyrábějí se i tato vína v omezeném množství. Vezměte si jednu z 3250 lahví Viorica Orange, dokud můžete!

  • Čím je víno Purcari tak výjimečné?

Ačkoli Château Purcari využívá velké množství původních moldavských hroznů a hroznů pocházejících dále na východ, jako jsou Saperavi a Bastardo Magarachsky, hrozny nejsou jediným faktorem, který jejich vína odlišuje. Jejich výrobní metody jsou samozřejmě dokonalé a používají nejmodernější technologie, aby dosáhli nejvyšších možných standardů. Kromě toho však hodně souvisí s moldavským terroirem. 

Čím je víno Purcari tak zvláštní

Vinařství se v oblasti Stefan Vodă začalo vážněji vyrábět v 18. století díky spolupráci skupin francouzských osadníků a mnichů - oba rozpoznali zvláštní kvalitu půdy. Pro mnichy to bylo ideální prostředí pro pěstování hroznů pro svaté víno a pro Francouze až děsivě podobné terroiru Bordeaux. Purcari leží přibližně ve stejné nadmořské výšce jako francouzský region a půda v obou oblastech je bohatá na rubidium - chemickou látku, která dodává vínu v Bordeaux a Purcari královsky fialovou barvu.

Našich 5 nejlepších lahví z Château Purcari

U nás v 8wines jsme dlouholetými fanoušky Château Purcari a nabízíme řadu vín na našem webové stránky. Nyní se na jejich nabídku podíváme hlouběji, vyzdvihneme některá jednotlivá vína a vysvětlíme, proč mají tak neuvěřitelnou hodnotu.

1: Château Purcari Freedom Blend

První, co bychom vám doporučili, je Château Purcari Freedom Blend. Je to lahodné víno vhodné k jídlu a skvělý způsob, jak se seznámit s některými hrozny z východní Evropy.

  1. Chateau Purcari Freedom Blend 2020
    • Ostatní červené směsi
    • Moldavsko,
    • Jihovýchodní
    • 2020
    92 AVG

Tato směs, mimořádně vysoce hodnocená časopisem Jancis Robinson (který ji označil za britské víno týdne), je živě tmavě červená. Ožívá tóny sladkých ostružin, třešní a černého rybízu spolu s klasickými zemitými tóny a šťavnatou červenou paprikou. Můžete v něm najít také jemné tóny čokolády a granátového jablka, získané z odrůd Bastardo, respektive Rară Neagră.

2: Château Purcari Negru de Purcari

Pijte jako anglická královna, a to za přijatelnou cenu. Negru de Purcari je stejná směs, která dostala Château Purcari na mapu a získala zlatou medaili na světové výstavě v Paříži v roce 1878. Je to víno s většinovým podílem odrůdy Cabernet Sauvignon, s podílem odrůd Saperavi a Rară Neagră. 

  1. Chateau Purcari Negru de Purcari 2020
    • Cabernet Sauvignon
    • Moldavsko,
    • Jihovýchodní
    • 2020
    93 AVG
    1

Součástí půvabu tohoto vína je jeho úžasná červená barva s nádechem do tmavě fialové. Snadno si ho spletete s francouzským červeným, překypuje červeným a černým ovocem, dubovou tříslovinovou strukturou a jemným kořením. Jedná se o sofistikované, robustní červené víno pro ty, kteří berou své chuťové buňky vážně.

3: Château Purcari Rara Neagra de Purcari

Částí toho, co dělá vína Château Purcari osobitými a "neobvyklými", je využití částí moldavské odrůdy Rară Neagră, která se používá v jejich nejznámějších směsích. Rara Neagră de Purcari je jednodruhové vyjádření tohoto hroznu, které vám umožní dobře se seznámit s tajnou ingrediencí vinařství. 

  1. Chateau Purcari Rara Neagra de Purcari 2022
    • Ostatní červená vína
    • Moldavsko,
    • Jihovýchodní
    • 2022
    93 AVG
    1

Rara Neagră je nepopiratelně silné víno s páteří koření a dubového dřeva získanou šestiměsíčním zráním v sudech před uvedením na trh. Hledejte tóny granátového jablka, višní a heřmánku - jen některé z fascinujících chutí, které dělají toto víno tak výjimečným. 

4: Château Purcari Academia Viorica

Řada Academia je místem, kde můžete začít poznávat rozmanitost Château Purcari a jejich pomerančové víno Viorica je toho báječným příkladem. Barvu získává díky delšímu kontaktu se slupkou hroznů Viorica, díky čemuž je toto víno o něco tříslovitější než bílé, ale přesto se velmi snadno pije. 

  1. Chateau Purcari Academia Viorica 2021
    • Ostatní bílá vína
    • Moldavsko,
    • Jihovýchodní
    • 2021
    • Oranžové
    93 AVG
    1

Od samého začátku je nádherně ovocná, s buketem peckovin a okvětních lístků. V chuti je patrná bohatá koncentrace ovoce spojená s osvěžující, drátovitou kyselinkou a poměrně lehkým tělem. V lehce sladkém závěru hledejte medové tóny, které odrážejí krásnou zlatavou barvu. 

5: Château Purcari Academia Saperavi

Nakonec z celého srdce doporučujeme jednoodrůdové víno Saperavi od Château Purcari. Academia Saperavi je vážné, zádumčivé červené. Má inkoustovou barvu, sytě červenou s odstíny té pozoruhodné rubínově fialové. 

  1. Chateau Purcari Academia Saperavi 2019
    • Saperavi
    • Moldavsko,
    • Jihovýchodní
    • 2019
    96 AVG
    1

Toto víno vykazuje pozoruhodnou jemnost, která by ho mohla snadno zařadit mezi nejlepší terroiry Francie. Je plné černého ovoce - švestek, slivoní a ostružin spolu s jemnými tóny čokolády a lékořice. Díky plnému tělu a výrazným, hedvábným tříslovinám je to víno vhodné pro kombinaci se steaky nebo pro vychutnání samotné.

Degustační skříně

Na webových stránkách 8wines si můžete vytvořit vlastní bedny, ale pokud jde o Château Purcari, spoustu práce jsme již udělali za vás. Naše degustační kufry Purcari se v zásadě dodávají ve třech úrovních. Úroveň 1 je představení moldavského vína - cenově dostupný průzkum původních hroznů této země spolu s několika klasickými víny Purcari.

  1. 1

Výběrová úroveň 2 je výběr Vína oceněná zlatou medailí ze Château Purcari, včetně několika vín z řady Academia a limitované edice Negru de Purcari.

  1. 1

Nakonec, Třetí stupeň je výběrem to nejlepší, co vinařství nabízí, včetně jejich lahodného sektu Brut a výběru zádumčivých červených vín řady Academia.

  1. 1

Ať už jste znalci vína, kteří chtějí doplnit svůj sklep, nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, Château Purcari stojí za návštěvu. Kombinace historie, tradice a kvality z něj činí povinnou zastávku pro každého, kdo chce ochutnat nejlepší moldavská vína. Chcete-li prozkoumat celou jejich nabídku, webové stránkyChâteau Purcari nebo naše vlastní jsou obě skvělým začátkem.